Ads 468x60px

petak

Tang Soo Do vodič - 4. dio


Filozofija sustava pojaseva
 Sustav pojaseva u Tang Soo Do-u, od bijelog do crnog predstavlja smjenjivanje godišnjih doba. Svaka boja predstavlja određenu razinu postignuća. Na ovaj način shvaćamo osnove istočnjačke filozofije npr. što je rođeno mora rasti, dostići zrelost, umrijeti i za sobom ostaviti sjeme novog rođenja.


Gup sustav Pojaseva


Rang
Pojas
Minimalno
zahtijevano vrijeme
10. Gup
Bijeli pojas
početnik
9. Gup
Bijeli pojas s jednom bijelom trakom
6 tjedana
8. Gup
Narančasti pojas
3 mjeseca
7. Gup
Narančasti pojas s jednom bijelom trakom
4 mjeseca
6. Gup
Zeleni pojas
6 mjeseci
5. Gup
Zeleni pojas s jednom bijelom trakom
9 mjeseci
4. Gup
Smeđi pojas
12 mjeseci
3. Gup
Smeđi pojas s jednom bijelom trakom
15 mjeseci
2. Gup
Crveni pojas
18 mjeseci
1. Gup
Crveni pojas s jednom bijelom trakom
21 mjesec
Cho Dan Bo
(kandidat za crni pojas)
Tamno plavi pojas
24 mjeseca


 

BIJELI                         Boja pojasa početnika. Bijelo predstavlja početnu fazu dostignuća. Kao što sjeme zimi leži u zemlji ispod snijega.

NARANČASTI           Narančasto predstavlja novi rast koji se pojavljuje u proljeće. Stečeno Tang Soo Do znanje se polako otvara.

ZELENI                       Zelena boja predstavlja brzi razvoj koji nastupa dolaskom ljeta.

SMEĐI                        Smeđa boja predstavlja snagu, stabilnost, sposobnost, težinu i mudrost. Ova stabilizirajuća faza, kako tjelesna tako i mentalna, analogna je biljkama kada one usporavaju s rastom da bi se pripremile za cvat u kasno ljeto.

CRVENI                      Crveno predstavlja krv, život, energiju, pozornost i kontrolu. Snaga i tehnike polaznika počinju cvasti i stabilizirati se.

TAMNO PLAVI         Tamno plavi pojas predstavlja zrelost, poštovanje i čast. Naš Tamno plavi pojas se daje Cho Dan Bo-u (kandidatu za Crni pojas). On/ona tada treba pripremiti um i tijelo za završni korak koji je potreban za postizanje Crnog pojasa.

CRNI                           Crno predstavlja majstorstvo, mirnoću, dostojanstvo i iskrenost. Crni pojas je završni stupanj u životnom ciklusu i početak slijedećeg. Na ovo gledamo ne samo kao na završetak jedne faze nego, mnogo značajnije, početak staze koja vodi prema višim stupnjevima Crnog pojasa i dostizanja istinskog majstorstva.

Do Bohk pravila

«Do» znači stil života borilačkih vještina kao što je to Do u Tang Soo Do-u a «Bohk» znači oprava ili odjeća za trening. Ovaj tip odjeće se nosi u većini borilačkih vještina a korijeni u Koreji mu se mogu pratiti unatrag do 600. godine. Zidne freske iz tog doba prikazuju ratnika u lovu. Ratnik nosi odjeću u stilu do bohk-a.

Do bohk nije samo jednostavna odjeća za trening, nego je isti bio na poseban način tretiran kao instrument postignuća cilja u borilačkim vještinama. Polaznici trebaju biti upoznati s načinom pranja, nošnje i spremanja svog do bohk-a.

Standardna uniforma

Cho Dan Bo i polaznici narančastog pojasa ne smiju imati trake na svojim do bohk jaknama. Nositelji zelenog, smeđeg i crvenog pojasa trebaju imati trake samo na reveru.  Nositelji Dan-a moraju imati trake na reveru, krajevima rukava i naokolo donjeg ruba jakne.
Jedine oznake koje se smiju staviti na Do Bohk su znak Udruge, nacionalna zastava (na lijevom rukavu korejska zastava a na desnom nacionalna), odgovarajuća traka, natpis sa nazivom pojedinog kluba na leđima te znakove odobrene od strane Udruge.

Slaganje

  1. Postavi jaknu na ravnu podlogu s stražnjim dijelom prema dolje, savij rukave prema unutra do sredine. Presavij hlače na pola. Stavi ih na jaknu s uzicom za vezanje poravnanom s donjim dijelom jakne.
  2. Savij desni i lijevi dio jakne prema unutra da se dotaknu u sredini (pokrivajući hlače), tada savij do bohk na pola, po duljini.
  3. Savij do bohk na pola.
  4. Poduplaj pojas, omotaj ga oko do bohk-a i zaveži u čvor.

Nošenje, odlaganje

Vitalne točke (Kup So)

Prilikom učenja točaka za napad, važno je znati najranjivije i slabe točke na tijelu da bi znali izvesti najefikasniji napad a također i da bi znali osigurati adekvatnu obranu.

Efekti napada na određena područja mogu se razlikovati između točaka na koje napad djeluje djelomičnim onesposobljavanjem, točaka gdje djeluje s potpunim onesposobljavanjem, pa sve do točaka gdje napad može biti smrtonosan.

Općenito gledano te u ovisnosti od snage i preciznosti udarca, napad na filtrum (područje između nosa i usta), solarni pleksus ili na bočne strane čela, može biti smrtonosan. Napad na druge točke može djelomično ili potpuno onesposobiti protivnika.

Pravila za polaganje ispita

I.       Opća pravila

1.                        Članovi Udruge uče se dobrom karakteru i Tang Soo Do tehnikama pokazujući poštovanje jedan prema drugome.
2.                        Polaznici koji su stekli uvjete za polaganje ispita moraju imati preporuku svog instruktora ili učitelja.
3.                        Polaznici koji su stekli uvjete za polaganje ispita moraju platiti troškove testa, članarinu i sve ostale troškove prije pristupanja ispitu.

II.    Uvjeti, zahtjevi i kvalifikacije sudaca

  1. Da bi sudac bio ovlašten mora imati certifikat Udruge.
  2. Suci mogu imati ovlaštenja različitih razina kako slijedi:
    1. Međunarodni sudac – mora biti nositelj 2. Dan-a ili višeg i ispuniti kriterije i zahtjeve postavljene od T.A.C ( Tehnički Savjetodavni Komitet Udruge).
    2. Regionalni sudac – mora biti Cho Dan ili više i ispuniti kriterije i zahtjeve postavljene od T.A.C.
    3. Kutni sudac - mora biti Cho Dan ili više i ispuniti kriterije i zahtjeve postavljene od T.A.C.
    4. Ispiti za Dan ili gup – Ispiti za gup moraju biti provođeni s instruktorom certificiranim od strane Udruge. Ispite za Dan vodi Sam Dan ili viši, osim ako ne postoji prethodno odobrenje od Velikog Učitelja.
  3. Udruga ima slijedeću skalu pojaseva:
Gup – 10. do 1.
Cho Dan Bo (kandidat za Crni pojas)
Dan 1. do 9.
    1. Preduvjeti za polaganje ispita za Gup
(1)   Mora ispuniti sve uvjete kako su napisani u Gup (Student) Uputi za odgovarajući razinu koju polaže
(2)   Mora ispuniti sve uvjete postavljene od strane kluba i regije
(3)   Mora pokazati dobru vještinu i ponašanje
(4)   Cijelo vrijeme mora iskazivati poštovanje
    1. Preduvjeti za polaganje ispita za 1. Dan Crni pojas
(1)   Mora ispuniti sve uvjete kako su napisani u Gup i Dan Uputi
(2)   Mora ispuniti sve uvjete postavljene od strane kluba i regije
(3)   Mora biti preporučen od strane svog instruktora
(4)   Mora pokazati dobru vještinu i ponašanje
(5)   Cijelo vrijeme mora iskazivati poštovanje

III. Različite vrste ispita, termini održavanja i lokacije

A.     Majstorski ispiti – biti će održavani prema odluci Velikog Učitelja na unaprijed određenim lokacijama
B.     Dan ispiti – ispiti za Crni pojas se redovito održavaju u proljeće i jesen svake godine na unaprijed određenim lokacijama sukladno regionalnim zahtjevima. Ako pak nastupe posebne okolnosti, mogu se po odobrenju Velikog Učitelja održavati i češće
C.     Gup ispiti – Gup ispiti će se održavati prema rasporedu svakog pojedinog kluba. Preporučuje se lokalno ili regionalno ispitivanje.

IV.   Vrste Crnog Pojasa

Udruga ima četiri vrste Crnog pojasa kako je to niže prikazano. Svi su u skladu s uvjetima napisanim u Gup i Dan uputama. Minimalni dobni uvjeti su:
1.      Standardni Crni pojas – Mora biti član s dobrim statusom u Udruzi, ispuniti sve uvjete za Crni pojas kako su propisani u Gup i Dan uputama te provesti najmanje 6 mjeseci probnog razdoblja (Crni pojas je probni Crni pojas najmanje šest mjeseci nakon ispita, tijekom kojeg razdoblja on/ona mora ispuniti sve uvjete kluba i regionalne razine). Kako su ispunjeni svi uvjeti, nositelj Crnog pojasa će dobiti svoj certifikat.
2.      Preporučeni Crni pojas - Mora biti član s dobrim statusom u Udruzi, ispuniti sve uvjete za Crni pojas kako su propisani u Gup i Dan uputama na regionalnoj razini. Kandidat koji na ispitu nije prošao neki dio ili ima nedostatan broj bodova i treba još rada ili vremena da bi dostigao potpuni status. Da kandidat ne bi pao cjelokupan ispit, on/ona može dobiti preporučeni rang. Takav pojedinac može pristupiti slijedećem polaganju ispita (polažući praktični i pisani dio ispita). Kada kandidat pokaže zadovoljavajuće rezultate, on/ona dobiva  standardni Crni pojas. Izraz koji se naziva ovaj rang je Choo Chun Dan i piše se s slovom «R» na početku, u skladu s dobivenim rangom (R-Cho Dan).
3.      Počasni Crni pojas – ne mora biti član Udruge. Ovakav rang može dodijeliti jedino Veliki Učitelj. Imena potencijalnih kandidata trebaju biti predložena napismeno, s obrazloženjem zbog čega konkretni pojedinac zaslužuje primitak počasnog ranga. Svaki član Udruge može predložiti bilo koga za ovu počast. Predloženi kandidat mora imati značajan doprinos Vještini ili Udruzi. 
4.      Posebni Crni pojas - Mora biti član s dobrim statusom u Udruzi. Posebni Crni pojas može biti dodijeljen onim pojedincima fizički i mentalno jakim osobama, koji su zadovoljili zahtjeve nazočnosti i sudjelovanja i koji su uložili maksimalan napor za postizanje ranga Crnog pojasa. (Vidi Dan upute str. 33.)


V.     Rezultati i bodovi na ispitu

1.      Svi rezultati ispita moraju biti dostavljeni Udruzi. Rezultate ispita za Gup dostavlja klub dok rezultate ispita za Dan dostavlja regionalni direktor. Udruga će dostaviti certifikate za svaki pojedini ispit u matični klub. Rezultati ispita će također biti objavljeni u biltenu Udruge.
2.      Rezultati ispita su rangirani na slijedeći način:
A. Izvrstan (90 – 100)       D. Dovoljan (60 – 69)
B. Dobar (80 – 89)           E. Nije prošao ( 59 i manje)
C. Prosječan (70 – 79)
3.      Ako polaznik ne prođe na Gup testu, on/ona može ponovno pristupiti probnom ili pravom ispitivanju u svom klubu kako to odredi njihov instruktor.
4.      Ako polaznika ne prođe na Dan ispitu, on/ona može ponovno pristupiti na slijedećem ciklusu testiranja.
 
 

NOVO! Ako želite uvećati neku sliku tj. pogledati je u punoj veličini jednostavno kliknite na nju. Hvala!

X