Ads 468x60px

ponedjeljak

Tang Soo Do vodič - 3. dio


Zagrijavanje
Vježbe za zagrijavanje polaznici trebaju izvoditi prije početka treninga s ciljem pripreme njihovog tijela i duha. Nepripremljeno tijelo može biti ozlijeđeno zbog napornih Tang Soo Do vježbi. Po završetku treninga, polaznici se opuštaju izvodeći serije vježbi za opuštanje da bi se vratili u mirno i normalno stanje.


Osnovni potezi

Da bi napredovao u vještini, polaznik mora naučiti osnovne poteze i vježbati ih konstantno do perfekcije. Svoj rad i koncentraciju polaznici trebaju prikazivati učitelju da bi bolje napredovali u učenju. Preko formi i osnovnih poteza, doći će se do preciznih i ispravnih vještina. Treba zapamtiti da sve Tang Soo Do  vještine počivaju na osnovnim potezima i formama. Nauči ih kako treba te ih primijeni u slobodnoj borbi.

Nakon ulaska u Dojang

Polaznici koji ulaze, obučeni u Do Bohk ili u drugu odjeću, pozdravljaju zastavu te se naklanjaju učitelju odmah po ulasku u Dojang. Ovo treba činiti bez izuzetaka. Polaznik ne treba čekati da mu učitelj uzvrati naklon ukoliko je isti zauzet.

Početak treninga

Polaznici će se poredati prema svom rangu i starosti. Više rangirani polaznik će biti na desnoj strani. Instruktor je zauzeti položaj ispred polaznika na sredini. Najviše rangirani polaznik će izgovarati zapovijedi:

            Cha Ryut                                             (pozor)
            Kukgi Bae Rye                                    (pozdrav zastavi)
            Ba Ro                                                  (natrag)
            Ahn Jo                                                 (sjedeći položaj)
            Muk Yum                                            (meditacija)
            Ba Ro                                                  (natrag)
            Kwan Chang Nim E Kyi+ung Yet      (naklon Velikom Učitelju)
            Sah Bum Nim E Kyung Yet                (naklon instruktoru)

Za vrijeme treninga

Odgovarajuće poštovanje i disciplina mora biti održavana za sve vrijeme, a Tang Soo Do ritual se mora izvoditi složno. Kada glavni instruktor kluba ili visoko rangirani gost uđe u dojang, instruktor u dvorani ili najviše rangirani polaznik treba zapovjediti «pozor» te naklon svih polaznika. Nakon ukazivanja poštovanja odmah će se nastaviti s treningom.

Kada polaznik zakasni na trening on/ona treba čekati dok je instruktor ne pozove, tada pristupa  njemu/njoj, naklanja se i dobiva dozvolu da se pridruži ostalim polaznicima. Kada polaznika mora napustiti trening prije završetka, prethodno mora dobiti dopuštenje od instruktora.

Ako polaznik treba pitati nešto instruktora, on /ona treba najprije pristupiti starijem polazniku da dobije dopuštenje. Zapovjedni lanac treba biti poštovan i ne smije ga se kršiti.

Otpust sa treninga

Kao i na početku treninga, polaznici će se poredati prema rangu. Najstariji polaznik će izgovoriti slijedeće zapovijedi:

  Cha Ryut                                             (pozor)
            Kukgi Bae Rye                                    (pozdrav zastavi)
            Ba Ro                                                 (natrag)
            Ahn Jo                                                (sjedeći položaj)
            Muk Yum                                            (meditacija)
            Ba Ro                                                 (natrag)
            Kwan Chang Nim E Kyi+ung Yet         (naklon Velikom Učitelju)
            Sah Bum Nim E Kyung Yet                 (naklon instruktoru)

Nakon što se izreče zapovijed za naklon instruktoru, svi polaznici jasno izgovaraju: «Ko Map Sum Ni Da» (Hvala gospodine) gledajući instruktora.

Instruktor ili najviše rangirani član tada izgovara «Pet Zakona Tang Soo Do-a». Zatim svi polaznici zajedno jasni i glasno izgovaraju:

1.      Lojalnost domovini
2.      Poštovanje roditelja
3.      Poštovanje prijateljstva
4.      Bez povlačenja u borbi
5.      U borbi, izaberi razumom i čašću

Svi polaznici tada izgovaraju «Tang Soo» s podignutom desnom rukom. Najstariji polaznik izgovara «Okrenite se Crnom Pojasu» i «Kyung Yet prema Crnim Pojasevima». Nakon što je izrekao možebitne komentare, najstariji član daje raspored čišćenja i sređivanja prostorije. Nakon toga on/ona može napustiti trening.


Značenje korejske zastave

TAE KEUK KI, korejska zastava uvelike simbolizira mentalitet, filozofiju i misticizam Istoka. Simbol se naziva «TAE KEUK» a sama zastava se naziva «TAE KEUK KI». U samom središtu zastave nalazi se krug, podjednako podijeljen i u savršenoj ravnoteži. Krug sam po sebi predstavlja apsolutno ili temeljno jedinstvo svih bića.

Gornji crveni dio kruga se naziva YANG a donji, plavi dio, se naziva UM a to je prastari simbol stvaranja svemira, dana i noći, svjetla i tame stvaranja i razaranja, muškog i ženskog, aktivnog i pasivnog, vrućeg i hladnog itd.
Središnja misao je TAE KEUK označava da dok postoji konstantno kretanje u beskonačnosti, istodobno postoji i ravnoteža i harmonija..
Misao TAE KEK-a, koja se naziva UM-Yang filozofija, ima utjecaj ne svim područjima istočne civilizacije kao što su filozofija, logika, znanost i vojna strategija kao i borilačke vještine.
Stari istočnjački filozofi su gledali na svemir kao na mjesto gdje harmonija može biti postignuta priznavanjem suprotnih sila.
Jedna od tih sila, YANG, se povezuje s širenjem i odvajanjem, a druga, UM, s sužavanjem i asimilacijom. Ove suprotnosti kontinuirano balansiraju i dopunjavaju jedna drugu.
Ova misao je učila borce mudrosti upotrebe nenasilja protiv nasilja, mekog protiv tvrdog, kružnice protiv prave crte itd.  

Tri crte u svakom kutu zastave prenose ideje suprotnosti i ravnoteže.
Tri neprekinute crte u gornjem lijevom kutu predstavljaju raj, suprotne tri prekinute crte u donjem desnom kutu predstavljaju Zemlju.
Tri crte u donjem lijevom kutu simboliziraju vatru, a one nasuprot njih simboliziraju vodu.
 
 

NOVO! Ako želite uvećati neku sliku tj. pogledati je u punoj veličini jednostavno kliknite na nju. Hvala!

X